Drumul spre insula Skopelos cu maşina

Stea De Mare Din Cofraj De Ouă – Tutorial
3 februarie 2019
Cum am Transformat o Rochie Veche în Rochie de Mireasă – Tutorial
Cum am Transformat o Rochie Veche în Rochie de Mireasă – Tutorial
19 februarie 2019
Toate

Drumul spre insula Skopelos cu maşina

Sunt una dintre norocoasele care a avut ocazia să viziteze în 2018 o insulă incredibil de frumoasă, pe nume Skopelos.
Concediul nostru a durat 9 zile, şi am fost 2 persoane, eu şi soţul meu.

În cele ce urmează, voi descrie cu cât mai multe amănunte tot ceea ce este important de ştiut despre drumul spre Skopelos cu maşina.

În primul rând, noi am decis să mergem cu maşina şi nu cu alt mijloc de transport. Nu am apelat la nici o agenţie, cazarea a fost rezervată de pe Booking iar biletele pentru feribot le-am cumpărat tot online.

Dar hai să iau în ordine cronologică şi să îţi spun că rezervarea noastră a fost din data de 1 septembrie până în 9 septembrie.

Pentru că am decis să mergem cu maşina, am avut nevoie de nişte căutări suplimentare. Trebuia să aflăm cum putem trece în primul rând Dunărea spre bulgari, apoi cum să ajungem de pe peninsulă pe insula Skopelos.

Cluj – Bechet

Plecarea a fost din Cluj, în data de 31 august 2018, pe la ora 12:00. Ne-am îndreptat spre vama Bechet, ca să ajungem ulterior pe autostrada care trece prin Sofia.

După căutările făcute online, am aflat că bacul ne va trece cu uşurinţă spre bulgari, însă nu am găsit nimic legat de un orar.

Pentru că am pornit pe la ora 12:00 din Cluj am ajuns la vamă cu 15-20 de minute înainte de ora 20:00, pentru că am mai făcut şi alte opriri.

În mod evident ne-am dus după cum ne-a indicat GPS-ul, însă la ultimii 2-3 km am crezut că ne-am rătăcit. Asta pentru că noi eram obişnuiţi ca la graniţă să arate totul foarte organizat şi aranjat. Cel puţin vămile de la Oradea  sau Satu Mare sunt “foarte bine” aranjate. Aici însă aveam impresia că am ajuns într-o zonă nelocuită, şi pentru câteva minute am crezut că ne-a indicat greşit GPS-ul.

Într-un final am ajuns la o barieră, care semăna mai mult a barieră de fabrică, nicidecum de graniţă, şi ne-a întâmpinat un vameş, pe care l-am întrebat dacă am ajuns unde trebuia sau nu. Norocul nostru a fost că da, însă mai aveam doar câteva minute până să pornească bacul…partea amuzantă a fost că era ultimul pentru ziua respectivă.

În acest punct ne-am putut declara ca fiind norocoşi pentru că am ajuns la timp.

Vameşul, ne-a îndrumat spre o doamnă la care trebuia să plătim o taxă. Noi ne gândeam că este vorba de taxa pentru bac.

Din câte îmi aduc aminte am plătit aproximativ 7 euro (se accepta orice: euro, lei, leva), am primit o chitanţă, apoi am pornit mai departe.

Până la bac mai erau aproximativ 400 de metri, însă după barieră la câţiva metri era o gheretă cu un domn şi doamnă, care ne-au făcut cu mâna. Ne-am oprit, crezând că e vorba de un control, dar surpriză, era vorba de o altă taxă.

Aici trebuia plătit de fapt pentru bac, care ne-a costat 14 euro. I-am întrebat pentru ce am plătit totuşi la bariera de la vamă, iar ei ne-au spus că era pentru că folosim drumul care duce până la bac.

Mi s-a părut amuzant pentru era taxată zona. Drumul era plin de gropi, unde intra cam jumătate din roată, deci am făcut un fel de off-road, fără să exagerez.

Dar ne-am păstrat calmul şi am grăbit treaba, pentru că pornea bacul iar noi trebuia să ajungem la 8 dimineaţa în Volos, la feribot.

Am urcat pe bac, am şi pornit dupa 2-3 minute, şi am ajuns în vama care era dincolo de Dunăre.

Aici din nou există o taxă de vinietă, iar după ce aplici stiker-ul pe parbriz (dreapta jos), maşina va trece mai departe la verificare. Din câte am înţeles se căutau alimente gen carne.

În fața noastră era o familie mai în vârsta din Mureş, iar ei aveau 2 bucăţi mari de slănină şi o şuncă în lada frigorifică, de la care şi-au luat rămas bun, şi cred că au primit şi o amendă.

Noi am trecut lejer de verificare, şi am pornit mai departe spre Volos. Nu ne-am pus “frigiderul” cu noi in portbagaj 🙂

Bechet – Kulata

Drumurile din Bulgaria sunt bune, chiar surprinzător de bune! Nu ne aşteptam, sincer.

După ce am urcat pe autostradă, ne-am dus până în Kulata care e aproape de graniţa Greciei, unde ne-am oprit să facem plinul. Preţurile la combustibil sunt mai mici la bulgari decât la greci, aşa că merită să faci un plin înainte de graniţă.

Din Bechet până în Kulata (ultima localitate din Bulgaria) am făcut puțin peste 5 ore.

La graniţa spre Grecia nu mai ai vamă, şi nu ai de plătit nici vinieta. Taxele lor sunt pe autostradă, şi aici vei găsi foarte multe porţi.

Kulata – Volos

Din Kulata până în Volos am făcut puțin peste 3 ore, ne-am şi oprit de 2 ori să ne odihnim, dar nu am stat foarte mult pentru că trebuia să ajungem la 7:20 la feribot.

Volos – Skopelos

Când am intrat în Volos, era aproximativ 6:30 şi în 10 minute am ajuns în port.

Noi am găsit bilete la Hellenic Seaways, pe care le-am cumpărat online. Te sfătuiesc să iei de acasă biletele, dacă se poate cu o lună înainte ca să te asiguri că ai loc, mai ales dacă eşti cu maşina. Locurile lor sunt limitate şi feribotul are trafic mare.

După ce am ajuns, am întrebat de unde porneşte feribotul nostru, iar după ce am primit indicaţiile ne-am aşezat la coadă. Pornirea s-a făcut exact la timp. Noi am predat biletele, pe care le-am listat de acasă, apoi soţul meu a rămas în maşină ca să parcheze în interirorul feribotului, iar eu am urcat pe punte (pasagerul/pasagerii nu au voie să rămână în maşină).

Totul a fost organizat frumos, am putut afla orice informaţie de la personal, fiindcă toată lumea vorbeşte engleză.

Din Volos şi până în Skopelos (portul Glosa) am făcut peste 3 ore şi am avut o oprire scurtă în Skiathos.

Glosa – Skopelos

Din Glosa, imediat după ce am coborât şi am întrebat de la nişte localnice dacă mergem în direcţia bună spre oraşul Skopelos, ne-au îndrumat cu mare drag şi în plus ne-au şi însoţit până aproape de oraş.

Trebuie să ştii că grecii sunt extrem de amabili şi prietenoşi. Dacă se intâmplă să te duci singur şi nu ai companie, ai şanse foarte mari să găseşti rapid nişte prieteni cu care să petreci timp.

Aşadar, am pornit spre cazare. Noi am stat la Karagiozos Studios & Apartments, unde am rezervat un apartament cu o cameră, bucătărie, baie şi balcon.

Cazarea a fost ok, curăţenia de nota 7.5, însă aveam mereu prosoape curate şi gazda a fost foarte prietenoasă.

Pentru cele 8 nopţi petrecute acolo, am plătit în total 144 de euro, cu rezervarea făcută în 30 ianuarie 2018.

Despre concediul propriu zis voi scrie un alt articol, de unde vei afla tot ce trebuie să ştii depre insula Skopelos, plaje, locuri de vizitat şi alte detalii.

Skopelos – România

Spre România am pornit în data de 9 septembrie, pe la ora 13:00, doar că de data asta am pornit din portul Skopelos.

Am venit spre casă pe acelaşi drum, prin Bulgaria, şi vama Bechet.

Noi plănuim să vizităm din nou insula cel mai probabil tot cu maşina, însă poate de data asta vom face o oprire undeva la mijloc, ca să fim mai odihniţi.

În total pentru combustibil am plătit mai puţin de 300 de euro (în condiţiile în care ne-am plimbat şi pe insula 600 de km cu maşina). Feribotul a costat 269 de euro dus-întors, taxele de autostradă au fost aproximativ 15-20 de euro iar la final, taxele de la vamă Bechet au costat aproximativ 30 – 35 de euro (dus întors).

Aşadar, am avut un concediu excelent de 9 zile, la un preţ extrem de bun, fără agenţie de turism.

Sincer îți recomand să vizitezi insula, fie cu mașina, fie cu alte mijloc de transport, pentru că vei descoperi zone foarte liniștite și rupte de galagia stresantă a oraşelor metropole.